Over ons

Leijten Druk. Print en Advies

Een Dongens familiebedrijf sinds 1892…

Door de vraag naar bedrukt papier startte betovergrootvader J.W. Leijten, naast zijn winkel in schrijfbenodigdheden aan de Heuvelstraat, in 1892 een drukkerij aan de Gasthuisstraat. Hier kon aan de vraag naar handelswerk zoals briefpapier, enveloppen en facturen voldaan worden. Ook familiedrukwerk zoals het drukken van geboortekaartjes gaat hier van start. Door de aankoop van een grotere drukpers werd het mogelijk om in 1905 het eerste weekblad van Dongen “De Dongenaar” van de pers te laten rollen. Dit weekblad werd (maar liefst) 95 jaar door ons gedrukt waarna deze uit handen werd gegeven aan uitgeverij Em de Jong.  Nog steeds verzorgen we wekelijks de verspreiding van de bijna 11.000 exemplaren Weekblad Dongen. In 1927 werd een nieuw bedrijf aan de Hoge Ham gebouwd. Meerdere verbouwingen later zijn wij als vijfde generatie nog steeds in dit monumentale pand te vinden.

Het grafisch bedrijf heeft vele ontwikkelingen doorgemaakt. De elektrische aandrijving van de drukpersen vanaf ongeveer 1920, kwam de kwaliteit maar zeker de snelheid ten goede. Van het oude bewerkelijke hoog(boek)druksysteem in de jaren 70 naar het moderne en veelzijdige vlakdruksysteem, met eind jaren 80, begin jaren 90 de sneldrukvariant. Het besmeren van een letter met inkt maakte plaats voor computer, fotografie en chemie. Machines werden vernieuwd en aangevuld. Veel handwerk werd op alle afdelingen overgenomen door bijvoorbeeld de snij-, vouw- en sorteermachine. Voor de inmiddels geautomatiseerde bedrijven moest een nieuw soort drukwerk, kettingformulieren in veelvoud, geproduceerd gaan worden. Hiervoor werd een speciale machine aangeschaft waar ook vele collega drukkerijen uit heel Nederland dankbaar gebruik van hebben gemaakt.

Ruim 20 jaar geleden maakte het digitale printwerk zijn entree.

De kracht van Leijten Digitaal en Drukken in Dongen

Drukkerij Leijten is in staat om een passende oplossing te bedenken voor elke behoefte op grafisch gebied. Snel en zonder omwegen, dat is nu en in de toekomst de marktbenadering van een drukkerij met een rijk verleden, de kracht van Drukkerij Leijten B.V.